Informatii

Albirea dentara

albirea dintilor

Traim intr-o lume asaltata de ideea de frumusete, implementata si de povestile actuale din media in care, transformare majora fizica determina imediat un remarcabil succes pe plan personal si profesional.

Studiile de specialitate arata faptul ca una dintre cele mai remarcabile trasaturi faciale este cea a gurii si respctiv a zambetului. Ca atare dorinta de a avea dinti perfecti aliniati si cat mai albi a devenit un standard din ce in ce mai intalnit la pacientii nostri.

De ce se coloreaza dintii?



Pot exista mai multe feluri de coloratii dentare:

1. Coloratii dentare extrinseci

- pot fi indepartate prin detartraj, periaj profesional si air-flow.
Cel mai frecvent, aceste coloratii sunt produse de:  
- colorantii alimentari;   
- medicamente - cele pe baza de fier;  
- solutiile de clatire orala (clorhexidina, listerina);  
- prezenta unor bacterii cromogene;  
- obiceiuri vicioase: mestecatul frunzelor de tutun, betel, fumatul de trabucuri, folosirea pipei.  

Aceste coloratii sunt dependente de regimul alimentar, de igiena orala, de calitatea smaltului dentar dar si de unele afectiuni care reduc cantitatea de saliva, cum ar fi sindromul Sjogren, iradieri ale zonei cervico-faciale sau medicamentele anticolinergice.

albirea dintilor www.expertdentist.ro

2. Coloratii dentare intrinseci

a)Substanta cromofora este fixata in interiorul substantei dentare, ale caror cauze pot fi:
- administrarea indelungata a anumitor antibiotice (tetraciclina, minociclina) in perioada de formare a dintilor;  
 - aportul crescut de fluor se manifesta prin prezenta unor pete albe, opace sau brune;
b) Modificarile de culoare asociate varstei, produse datorita impregnarii structurilor dentare cu agenti coloranti din mediul oral, sau prin modificarea configuratiei structurilor dentare: se reduce grosimea smaltului si creste transluciditatea acestuia si se depune dentina de reactie, de culoare brun-portocalie.    

Etapele tratamentului de albire


- initial se realizeaza o igienizare profesionala: detartraj, periaj profesional si air-flow;
- tratamentul chimic al discromiilor, constand in aplicarea de substante cu concentratie crescuta- metoda in cabinet; - recomandari adresate pacientului privind utilizarea unor mijloace suplimentare de igienizare, ce au si rol de ameliorare a culorii dentare.  

albirea dintilor www.expertdentist.ro

Indicatiile albirii



Albirea dintilor se poate realiza la orice persoana sanatoasa, cu varsta mai mare de 16 ani, deoarece pana la acest moment pulpa dintelui este in crestere si exista riscul iritarii sau sensibilizarii acesteia.

Cei mai buni pacienti, in cazul carora se obtin rezultate de albire spectaculoase sunt cei care prezinta pete galbene datorate imbatranirii smaltului, fumatului, cafelei si vinului sau a altor coloranti alimentari.
Nici un produs de albire NU actioneaza asupra urmatoarelor materiale: compozit, ceramica sau acrilat, asadar, daca aveti obturatii (plombe) mai vechi pe dintii din fata sau coroane, acestea isi vor pastra culoarea inchisa, aparand un aspect discordand fata de dintii albiti.
In cazul pacientilor care prezinta pete gri de la tratamentul cu Tetraciclina sau alte medicamente sunt recomandate mai degraba fatele dentare.

Contraindicatii le albirii


Albirea NU este indicata in urmatoarele situatii:
- hiperestezie dentara (dinti foarte sensibili la variatiile de temperatura);
- afectiuni ale mucoasei orale, senzatia de arsura ce poate indica reactii alergice;
- dinti foarte colorati, in nuante de albastru sau gri, unde albirea ca unica metoda de tratament nu este eficienta, aceasta trebuind sa se asocieze cu imbracarea dintilor;
- transluciditate initiala crescuta a smaltului;
- posibilitate redusa de colaborare cu pacientul, igiena orala deficitara;
- perioada de sarcina sau alaptare.

Cum se realizeaza albirea?

In clinica noastra, albirea dentara se realizeaza utilizand geluri pe baza de peroxid de carbamida, care sunt activate de o lampa care emite o lumina ultravioleta. 
Lampa folosita de medicii nostri se numeste Signal Proffesional White Now Easy Lamp, o lampa de albire echipata cu 14 leduri pentru a asigura o puternica lumina rece la 465 nm . Aceasta lampa asigura albirea a 16 sau mai multi dinti in acelasi timp.  

O sedinta de albire consta in:
- prezentarea procedurii de catre medicii nostri;
- realizarea de fotografii inainte si dupa procedura;  
- aplicarea de rulouri de vata si a unui dispozitiv care trage de obraji pentru a nu atinge cu gelul de albire gingia sau buzele;   
- aplicarea gelului pe fata vestibulara a dintelui (fata care se vede), care este activat de lampa Signal Proffesional , aceasta reprezentand procedura de albire in sine.

albirea dintilor www.expertdentist.ro    albirea dintilor www.expertdentist.ro

Aplicarea gelului Signal Proffesional se realizeaza pe parcursul a 3 sedinte de cate 15 minute. Albirea Signal Proffesional este un proces confortabil pentru pacient datorita generarii minime de caldura si a protectiei oferite gingiei. In plus, continua supraveghere medicala elimina orice complicatii care ar putea aparea pe termen scurt sau lung, cum se intampla de multe ori in cazul albirii la domiciliu.
Efectele albirii pot fi sesizate imediat, iar in functie de obiceiurile alimentare ale pacientului, acestea pot rezista intre 1 si 3 ani de la finalizarea albirii.  
Dupa albire pacientii beneficiaza GRATUIT de substante de protectie, care se aplica pe dinti pentru a reduce sensibilitatea si pentru a-i proteja de colorantii alimentari.
In ciuda ingrijorarilor manifestate de pacienti, albirea efectuata in cabinetul stomatologic este foarte sigura. Gelurile de albire NU deterioreaza smaltul dintilor, insa as dori sa mentionez ca albirea nu este necesara si nu trebuie repetata la un interval mai mic de 1-2 ani, pentru ca realizata la intervale scurte, cum ar fi 6-12 luni, poate ataca smaltul dintilor, generand aparitia cariilor.   
Exista situatii cand pacientii pot ramane cu o sensibilitate dentara timp de cateva zile la variatiile de temperatura. In cazul pacientilor care raman chiar si dupa cateva zile cu o hipersensibilitate a dintilor la sau citrice este indicata administrarea medicamentelor antiinflamatorii, a pastelor de dinti pentru sensibilitate dentara si fluorizarea efectuata in cabinet.   
Dupa realizarea albirii se recomanda pacientilor evitarea consumului de produse intens colorate precum cafeaua, tutunul, ceaiul, vinul rosu sau ciocolata, care afecteaza structura poroasa a dintelui.